Filtre aciculare

Instalație de filtre aciculare – Sistemul wellpoint.

Pentru coborârea pânzei freatice în vederea efectuării lucrărilor de fundații și canalizări.

desen-wellpoint

filtre-aciculare-1
filtre-aciculare-2

filtre-aciculare-3filtre-aciculare-4

Sistemul Wellpoint

Sistemul wellpoint reduce temporar nivelul apei freatice pentru a facilita, în modul cel mai practic şi economic posibil, executarea de lucrări de terasament în straturile acvifere.

Acest sistem constă într-o serie de conducte de colectare orizontale care sunt conectate la o pompă aspiratoare de vid. Pe aceste conducte de colectare sunt montate, pe distanţe variabile, racorduri flexibile care sunt conectate la conducte de ridicare care pot fi introduse în sol până la adâncimea dorită şi care au la extremităţi sistemul wellpoint, unde debitul de apă freatică poate fi captat. Pentru a reduce nivelul apei freatice cu 4 – 4,50 m, poate fi folosită o singură instalaţie în interiorul sau în apropierea lucrărilor de terasament (în executarea de săpături). Este posibil ca lucrările de terasament să fie executate la adâncimi şi mai mari folosind opţiunea de sistem pe etaje care constă în montarea unui al doilea sistem în interiorul terasamentelor, la nivelul scăzut al apei freatice.

filtre-aciculare-5

Pompă și Wellpoint

Pompele sunt concepute pentru a funcţiona permanent, 24 de ore pe zi, pe parcursul unor perioade de timp extinse, în condiţii de mediu grele. Circuitul pompă – wellpoint trebuie menţinut în condiţii de vid. În acest scop trebuie utilizată o pompă aspiratoare de vid cu capacitatea de a evacua atât aerul care intră în sistem, cât şi aerul care este absorbit odată cu apa în timpul procesului de scădere a nivelului de apă freatică.

Sistemul wellpoint constă într-o ţeavă perforată cu extremitate ascuţită şi un corp filtrant metalic solid, care sortează solul din jurul său pentru a produce un strat fluid de nisip în jurul corpului filtrant care la rândul său permite doar trecerea apei fără particule solide.

filtre-aciculare-6

Carcasă: Aliaj de cupru şi fontă pentru rezistenţă îmbunătăţită la apă sărată sau la apă de mare, cu uşă de curăţare care poate fi deschisă cu uşurinţă manual.

Agitator: Fontă sferoidală (bronz cu aluminiu pentru apă sărată şi apă de mare).

Plăcuţe de uzură: Pot fi înlocuite cu uşurinţă; sunt acoperite cu cauciuc rezistent la hidrocarburi şi antiabraziv.

Scaune de supapă: Alamă roşie.

Supapă de închidere: Supapă din fibră de cauciuc rezistentă la hidrocarburi.

Garnitură de coloană: Garnitură din carbură de tungsten dublă/carbură de tungsten cu lubrifiere automată.

Pentru a introduce sistemul wellpoint la adâncimea dorită, în sol nisipos şi mişcător, trebuie să folosiţi un vârf de foraj hidraulic cu o pompă de apă care poate genera presiuni destul de înalte pentru a fora o sondă. Pentru solul argilos sau mai compact, trebuie să se folosească trepane hidraulice elicoidale adecvate, iar pentru straturile cimentate, de tuf sau de calcar trebuie să se folosească trepane perforatoare rotative(burghiu actionat de un motor hidraulic). Cu toate acestea, în multe dintre cazuri există, între wellpoint şi nivelul static al apei freatice, diverse straturi impermeabile sau argiloase care împiedică drenarea apei către corpurile filtrante. Diametrul sondei trebuie lărgit după caz, folosind metodele descrise, pentru a permite ca apa din forajul hidraulic să fie eliminată prin sistemul wellpoint instalat şi să umple întreaga sondă cu nisip de granularitate adecvată care va menţine legate toate straturile şi va îmbunătăţi debitul de apă spre corpul filtrant.

Lucrări în România

lucrari-filtre-aciculare-1lucrari-filtre-aciculare-2
lucrari-filtre-aciculare-3lucrari-filtre-aciculare-4
lucrari-filtre-aciculare-5lucrari-filtre-aciculare-6
lucrari-filtre-aciculare-7lucrari-filtre-aciculare-8
lucrari-filtre-aciculare-9lucrari-filtre-aciculare-10
lucrari-filtre-aciculare-11lucrari-filtre-aciculare-12
lucrari-filtre-aciculare-13lucrari-filtre-aciculare-14

Stație de filtre aciculare, instalație Wellpoint pentru 50ml, livrată unei firme de construcții din Timișoara.

filtre-aciculare-livrate-1filtre-aciculare-livrate-2
filtre-aciculare-livrate-3